Oecumenische vernieuwing

Vieringen
De Oosterkerk kent al een lange traditie van oecumenische ontmoetingen. Er zijn contacten met de Lutherse Gemeente, de Thomas a Kempis-parochie en de Dominicanen. De eerstkomende oecumenische viering vindt plaats op zo 20 sep, aanvang 19.00u aan het begin van de Vredesweek, in de Onze Lieve Vrouwe basiliek. Vanwege de huidige beperkingen in het aantal deelnemers hebben we dit jaar gekozen voor een avonddienst, naast de ochtendvieringen die de deelnemende kerken zelf organiseren. Tijdens het weekend van za 31 okt en zo 1 nov vindt er kanselruil plaats met de Dominicanen. Voorgangers in de Oosterkerk zijn dan pastor Hans Schoorlemmer en ds. Iemke Epema. In de Dominicanenkerk gaat ds. Nelleke Eygenraam voor samen met een van de voorgangers van die gemeenschap.

Het verhaal gaat
Elke tweede dinsdagmiddag in de maand (te beginnen op di 13 okt om 13.30u) is er in de Oosterkerk een oecumenische gespreksgroep, die met elkaar de verhalen leest en overweegt van ds. Nico ter Linden uit zijn serie Het verhaal gaat… Ook nieuwe deelnemers zijn van harte welkom! Opgave vooraf is niet nodig. Nadere informatie is te krijgen bij ds. Iemke Epema.

Zin in film
Naar een goede film kijken met de mogelijkheid er samen over na te praten, een activiteit die we opnieuw samen met de Dominicanenkerk, de Thomas a Kempis-parochie en de Oosterkerk organiseren. De ontvangst met koffie of thee is telkens vanaf 19.15u in het Dominicanenklooster, in de Refter, waarna om 19.30u de vertoning van de film begint. De eerste avond met de film The Darjeeling limited vindt plaats op vrij 11 sep, bij mooi weer in de kloostertuin. Alle beschikbare  plaatsen zijn al bezet.Op do 29 okt zal de film Two popes worden vertoond in het koor van de kerk (kleed u warm aan!) en op do 10 dec Hors Normes. In 2021 zijn te zien op do 28 jan: Boven is het stil en op do 4 mrt Into great silence. De entree bedraagt € 6,- inclusief de consumptie. Er is geen pauze. Na iedere film is er voor wie wil een nagesprek.

Oecumenische leeskring Raak de wonden aan
Over niet zien en toch geloven luidt de ondertitel van dit laatste boek van Tomas Halik. Wie de pijn in de wereld niet serieus neemt, kan God niet belijden, zo stelt de schrijver. Het verhaal van Thomas die Jezus’ wonden aan wil raken, vormt zijn uitgangspunt. We lezen dit boek in de 40-dagentijd. Vorig seizoen waren we een avond bij elkaar geweest toen de bijeenkomsten abrupt afgebroken moesten worden vanwege de coronacrisis. U wordt gevraagd zich opnieuw op te geven als u vorig jaar deelnemer was. Ook voor nieuwe deelnemers wordt plek gemaakt. Van u wordt gevraagd het boek zelf aan te schaffen (prijs € 19,90). De data in het voorjaar van 2021 worden later bekendgemaakt. De bijeenkomsten worden gehouden in de Dominicanenkerk. Begeleiders zijn pastor Anneke Grunder en ds. Iemke Epema. Kosten zijn € 5,- per avond, inclusief koffie en thee.