Meditatief moment, vast onderdeel van de liturgie.

Het meditatief moment is in de Oosterkerk al jaren een vast onderdeel van de liturgie.

Waarom eigenlijk? Wat bedoelen we ermee?

Wij drukken ons geloof uit en vieren het vooral met woorden, we lezen, we zingen, ook met woorden en luisteren naar de uitleg van de voorganger. Woorden moeten ook kunnen landen. Daarvoor is het meditatief moment bedoeld. Even laten bezinken. Een stilte zou ook kunnen.

Muziek voegt nog iets toe, kan je raken, soms meer zeggen dan woorden,  en daarom dit korte muzikale moment. Geen miniconcert dus, het is gewoon een onderdeel van de dienst.

De muzikant zoekt in overleg met de voorganger een stukje muziek uit dat bij het thema van de dienst past. Soms sluit dat heel concreet bij elkaar aan, soms gaat het meer om sfeer.

Door de eeuwen heen is er veel muziek geschreven, die die verbinding legt, kerkmuziek en wereldmuziek, een onuitputtelijke bron. Daarnaast zoeken we de laatste tijd regelmatig naar eigentijdse goede muziek, die ook jongeren aanspreekt, dat kan bv een popsong zijn, er is veel mogelijk.

Naast de vaste muzikanten zijn er in onze kerk aardig wat muzikale jongeren, die willen we ook graag op deze manier actief bij de diensten betrekken, hen zult u vaker zien en horen.

Muziek dus als een bezinnend onderdeeltje van de kerkdienst, bedoeld voor iedereen.

Namens de Taakgroep Eredienst,

Nel van der Maden