Historie en archief

Het verleden vormde deze Oosterkerk…

Het bakstenen gebouw laat ons zien in welke periode de Oosterkerk gebouwd is. Over de mensen die deze kerk in al die jaren gebruikten is echter veel minder bekend. Aan de hand van oude foto’s en knipsels uit kranten kunnen we nog wel iets daarvan te weten komen. U kunt het bekijken op de webpagina’s Historische foto’s en Uit oude kranten.

Na de restauratie van de kerk maakte Johan Grabijn, kerkinterieurschilder, in 1991 de links afgebeelde aquarel van het interieur.

Henk Moerman, lid van de Oosterkerkgemeente, heeft twee historische boekjes geschreven over de Oosterkerk.

Het archief van de Gereformeerde Kerk in Zwolle (eertijds eigenaar van de Oosterkerk) over de periode 1835-1991, is toegankelijk bij het Historisch Centrum Overijssel.

In 1979 schreven Bob Erdtsieck en Wil van der Maden het boekje het boekje Vijf en twintig jaar kerkzaal, de plaats waar de Hervormde wijkgemeente V haar diensten hield totdat zij in 1998 samen verder gingen met Gerformeerde wijkgemeente Oosterkerk,

Inzicht in de recentere geschiedenis van de Oosterkerk biedt dit overzicht van nieuwsberichten uit de periode sinds 2009.

En de Bagijnesingel, de straat waar de Oosterkerk aan ligt, draagt sporen van een nog oudere christelijke geschiedenis dan het kerkgebouw zelf: sporen van de Moderne Devotie.

Reacties zijn gesloten.