Werkgroep Carei kon eindelijk weer naar Roemenië

Na bijna drie jaar kon de Zwolse werkgroep Carei, waarin veel Oosterkerkleden actief zijn, de vrienden in Roemenië weer bezoeken. Het weerzien was van beide kanten hartverwarmend, schrijft de werkgroep in een verslag. We delen de eerste alinea’s van het verslag. Onderaan kunt u de nieuwsbrief openen en het hele verhaal lezen.

Drie intensieve dagen hadden we de tijd voor overleg met de directies van de verschillende tehuizen. Daarbij ging het vooral om de vraag waaraan dringend behoefte bestaat. Onze zorgen waren de hoge energiekosten. Vooralsnog is dit geen probleem omdat Roemenië over voldoende eigen gas beschikt. Als eerste gingen we naar het Psychiatrisch Ziekenhuis St. Ana, waar 50 lichamelijk- en verstandelijk beperkte bewoners verzorgd en begeleid worden. Het is moeilijk bezigheden te vinden die bij deze groep passen en de mogelijkheden zijn zeer beperkt. Wel is er een behoorlijk grote tuin waar altijd bewoners op het “gras” liggen of rondjes lopen. De tuin is wel uitgeleefd en toont vele kale plekken.

Een grote wens is dat de tuin voor de bewoners aangepast wordt. Doel is een tuin waar het voor de bewoners prettig vertoeven is, waar zij zich kunnen ontspannen en waar zij ook actief bezig kunnen zijn. Bij een vorig bezoek hebben we hier al over gesproken en de situatie in kaart gebracht. We willen ons hiervoor inzetten. Bij de herinrichting denken we onder andere aan een schaduwdoek waar de bewoners onder kunnen zitten en aan het gebruik van zintuiglijke (sensitieve) materialen, bv. een beklede ‘voelpaal’. Er zal een begroting worden opgemaakt. We zullen in zowel Carei als in Nederland sponsors proberen te vinden.

Open hier de Nieuwsbrief van november 2022 van de Werkgroep Carei voor het hele verhaal en contactgegevens. En lees hier over de werkgroep.

Reacties zijn gesloten.