Tips voor gezinnen, kinderen en jongeren

In het beroepskrachtenoverleg eerder is besloten niet langer wekelijks een specifieke handreiking voor gezinnen te maken. Na Pinksteren leek het hen een goed moment om daarmee te stoppen. Alles is nu toch weer in een wat ander ritme terecht gekomen, nu de scholen weer gestart zijn en de zomervakanties in aantocht (en ook de eerste kerkdiensten hopelijk weer binnenkort).

Ds Elly Urban heeft onderstaand algemeen overzicht gemaakt met tips voor verschillende website waar heel veel te vinden is. Ouders en leiding van kinderkring en Provider kunnen daar zelf ook terecht.

Wilt u thuis aan de slag met een Bijbelverhaal? Samen met kinderen en/of jongeren in gesprek over geloof en Bijbel?

Hieronder een aantal tips, van websites waar veel bruikbaar en leuk materiaal te vinden is.

• Het materiaal van Kind op Zondag is in deze tijd gratis digitaal beschikbaar. Iedere zondag weer nieuwe achtergrondinformatie en tips voor gesprek, knutselideeën en spelletjes. Hier te vinden..
  • Ontdek de Samenleesbijbel: de Bijbel in Gewone Taal aangevuld met veel extra materiaal (kleurplaten, spelletjes, creatieve ideeën) voor kinderen van 8 – 12 jaar inclusief een CD met liedjes. Kijk hier voor meer informatie en via deze website kun je de Samenleesbijbel ook bestellen, een aanrader!
  • Geloven is leuk is een website vol verhalen, kleurplaten, knutsels en nog veel meer. Bij elk Bijbelverhaal en thema wel iets te vinden, kijk hier.
  • Creatief Kinderwerk biedt meer dan duizend ideeën voor geloofsoverdracht aan kinderen. Deels betaald, deels gratis, kijk hier.
  • Opkijken.nl biedt een schat aan puzzels, filmpjes en creatieve ideeën voor kinderen.
  • Via Bijbelbasics (website van het Nederlands Bijbelgenootschap) kun je materiaal downloaden en ook wekelijks een nieuwsbrief met tips toegestuurd krijgen.
  • Van één van de leiding van de kinderkring van de Oosterkerk die anders morgen aan de beurt was geweest om de kinderkring te leiden, is onderstaande een eigen verwerking van het evangelieverhaal uit Mattheusverhaal, een aanvulling op Kind en Zondag.

Jezus geeft de discipelen de opdracht om op weg te gaan, zieken te genezen en iedereen over het koninkrijk van God te vertellen. Hij zegt tegen hen: ‘Dit ga je doen!’

Ze moeten naar onbekende mensen toe gaan en daar eten en slapen. Ze krijgen niks mee voor onderweg, ze moeten er maar op vertrouwen dat ze welkom zijn bij anderen. Als ze niet welkom zijn moeten ze gewoon weer verder gaan.

Gelukkig hoeven ze niet helemaal alleen op pad, ze gaan met een van de anderen, twee aan twee.

Vragen

• Heb jij weleens een opdracht gekregen waarvan je dacht: dat kan ik niet of: dat durf ik niet?
  • Heb jij weleens iets gedaan waar je van bijvoorbeeld klasgenoten, veel kritiek op kreeg, maar waarvan jij vond dat het moest gebeuren?
  • Durf jij een mening te verkondigen die afwijkt van die van je vrienden?
  • Zieken genezen zal niet iedereen kunnen, maar hoe zou je bijvoorbeeld iemand kunnen helpen die gepest wordt of altijd alleen is?

En voor jongeren:

• Jong Protestant, veel werkvormen, vooral bedoeld voor groepen.
  • Op Max7 is materiaal voor jongeren te vinden, in verschillende talen, ook materiaal voor kinderen.