Ook Oosterkerk luidt klok voor vrede op 4 oktober

De Oosterkerk luidt de klok op vrijdag 4 oktober om 14.00 uur, de tijd van het islamitisch vrijdaggebed. We sluiten aan bij inmiddels ruim 600 locaties in binnen- en buitenland die dan hun klokken luiden als oproep tot vrede, verzoening en verbroedering.  De actie is een initiatief van Franciscan Call4Peace. De Franciscanen herdenken op de feestdag van Franciscus van Assisi een bijzondere ontmoeting van achthonderd jaar geleden.

In september 1219, tijdens de kruistochten, trok Franciscus vanuit het kruisvaarderskamp in Damiette ongewapend de sultan van Egypte tegemoet. Hij wilde met hem spreken! Door deze houding, die beantwoord werd door een gastvrij ontvangst door moslimsultan Malek Al-Kamil, doorbraken beide mannen het heersende vijandbeeld. Te midden van het oorlogsgeweld kwam het tot een vredevolle ontmoeting tussen beide.

Ook vandaag zien we in de maatschappij vijandbeelden tussen culturen en religies, maar gelukkig ook talloze initiatieven gericht op ontmoeting en verbroedering. Daarom sluiten we als Oosterkerk van harte aan bij deze wereldwijde actie.

Inmiddels is duidelijk dat ook de Dominicanenkerk aan de Assendorperstraat aan de actie meedoet en de klokken laat luiden, wat elkaar mooi versterkt in onze Hanzestad. Het Vredesplatform Zwolle ondersteunt de actie van harte.

Reacties zijn gesloten.