Oosterkerk droeg bij aan viering kerkasiel

Tien mensen uit de Oosterkerkgemeente waren 21 januari in de Bethelkapel in Den Haag. Daar wordt kerkasiel geboden aan een gezin uit Armenië dat met uitzetting wordt bedreigd. Dominee Iemke Epema en anderen leverden een bijdrage aan de doorlopende viering die daar plaatsvindt gericht op bescherming van het gezin en de invoering van een ruimhartig Kinderpardon.

De nationale én internationale pers besteedt aandacht aan het kerkasiel en de doorlopende viering. Voorgangers en gelovigen uit heel Nederland en daarbuiten, komen naar Den Haag om een bijdrage te leveren aan de viering. Hieronder enkele foto’s die Roelof Klem maakte. Wil van den Meeberg schreef onderstaand verslag.

We vertrokken met tien leden van de Oosterkerk naar de Bethelkapel in Den Haag om ondersteuning te geven aan het gezin dat in deze kerk asiel wordt verleend. Al vanaf half oktober leeft dit gezin – met steun van veel vrijwilligers – in de kosterswoning boven de kerk. De ouders en hun twee kinderen dreigen uitgezet te worden. Maar zolang er 24 uur per dag een kerkdienst wordt gehouden, kan er niet worden ingegrepen. Veel gemeenten en hun predikanten hebben een inbreng en dag en nacht wordt het Licht doorgegeven, wordt er gebeden en gezongen en soms het Heilig Avondmaal gevierd. Op deze maandag was het de beurt aan ons om als Oosterkerk een twee uur durende kerkdienst te verzorgen. Als thema kozen we: vieren, delen en mijmeren. Vrijwel allen hadden we een inbreng: een Bijbellezing, een lied, een verhaal. We luisterden naar muziek en waren stil. Allen waren we onder de indruk van de eenvoud en het kostbare van deze dienst. In de kerk werd het steeds drukker: we hadden zelfs geen liturgieën genoeg om te delen! Door de recente politieke ontwikkelingen rond het kinderpardon was er veel media-aandacht en kwamen in onze dienst mensen met camera’s van de NOS, RTL 4 en anderen. Mensen kwamen om dit heugelijke feit mee te vieren en te delen met de familie! Bijzonder was dat er ook predikanten uit Ohio waren die gelezen hadden over het kerkasiel in Den Haag. Zij namen het Licht van ons over om samen met anderen die binnen kwamen de viering voort te zetten. En wij reisden weer richting Zwolle met veel gedachten en dankbaarheid dat we dit mochten beleven.