Een glimlach van vrede in alle duisternis

Dema Nazha (29) uit Syrië trok intensief op met pater Frans van der Lugt. Ze vertelde haar verhaal tijdens een bijeenkomst georganiseerd door de Oosterkerk en Vredesplatform Zwolle op 28 november.

Als jonge vrouw zat Dema Nazha vast in de door IS-rebellen belegerde stad Homs in Syrië. Daar trok ze intensief op met pater Frans van der Lugt. Ze ontvluchtte de stad begin 2014 en liet haar vader en moeder noodgedwongen achter. Kort erna werd Van der Lugt vermoord wat wereldnieuws werd. Dema – nu 29 jaar – vertelt: “Pater Frans heeft mij laten zien wat ik zelf niet zag. Ik kon een glimlach laten groeien op de zorgelijke gezichten van de mensen om me heen.”

“Toen ik voor het eerst het geluid van een kogel hoorde, realiseerde ik me dat deze smerige oorlog echt begonnen was. Ik werd er ingezogen. Bijna werd ik ontvoerd en mijn collega werd bruut gedood. Pater Frans gaf me het gevoel dat ik kon ademhalen, ondanks de benauwde omstandigheden,” vertelt Dema. “Nu zoek ik hem in de gezichten van andere mensen.”

Ongeveer tachtig mensen luisteren op woensdagavond 28 november in de Oosterkerk te Zwolle aandachtig naar het verhaal van de jonge vrouw uit Syrië. Onder hen de broer en schoonzus van wijlen pater Frans van der Lugt. Een kennis van hen had een aankondiging gezien dat Dema haar verhaal zou vertellen en hen vervolgens getipt. Het werd een bijzondere ontmoeting tussen nabestaanden, waarin naast Dema, ook deze broer kort wat vertelde over pater Frans.

Het hele verhaal is gepubliceerd op het online platform NieuwWij.nl en is hier te lezen.

Steun getraumatiseerde kinderen

Dema is inmiddels een project gestart om kinderen te helpen die door de oorlog zijn getraumatiseerd. Een bijdrage aan dit project is zeer welkom.