Een getuige uit Syrië vertelt op 28 november

De jonge vrouw Dema Nazha vertelt over pater Frans van der Lugt in de Oosterkerk op 28 november. De Nederlandse pater Frans van der Lugt werd in 2014 vermoord in het Syrische Homs. Midden in alle onmenselijkheid wist hij mensen te inspireren en humaniteit hoog te houden. Dema Nazha maakte hem van dichtbij mee en vertelt haar verhaal op woensdag 28 november om 20.00 uur in de Oosterkerk te Zwolle. Iedereen is hierbij van harte welkom.

Muzikale bijdragen

Dema Nazha vertelt haar verhaal, afgewisseld door vocale en instrumentale muzikale bijdragen van koorbizniz Oosterwind en enkele muzikanten. Zowel het verhaal van Dema als de muziek bepalen de aanwezigen bij de kracht, hoop en vrede die mensen staande kunnen houden, zelfs in de meest donkere omstandigheden. De bijeenkomst wordt georganiseerd door de Oosterkerkgemeente in samenwerking met Vredesplatform Zwolle. De toegang is gratis. Wel is er een collecte voor hulp aan mensen in Syrië.

Burgeroorlog

In juni 2012 wordt de oude binnenstad van de Syrische stad Homs bezet door een aan I.S. gelieerde groepering. Direct daarop wordt de wijk omsingeld door het Syrische regeringsleger. Een beleg van meer dan twee jaar zal volgen. Voor de burgeroorlog was de binnenstad van Homs, zoals veel Syrische steden, een heel gemengde wijk, waar christenen en moslims in harmonie samenleven. In de aanloop van de bezetting en belegering zijn veel christenen uit de wijk weggevlucht. Maar een kleine groep van ruim tachtig, meest oudere, christenen is gebleven. Onder hen de bekende pater Frans van der Lugt. Later, in 2014, kort voordat de rebellen zich overgeven, wordt ‘padre Frans’ vermoord.

Dialoog moslims en christenen

Tijdens de belegering had Van der Lugt een bijzondere rol gespeeld. Hij had zich voor de oorlog al ingezet voor dialoog tussen moslims en christenen. En ook tijdens het beleg zet hij dat voort. Rond het klooster waar hij verblijft ontstaan veel bijzondere contacten. Een getuige van heel dichtbij is Dema Nazha. Zij is de enige christelijke jongere die in de wijk is achtergebleven. Van dichtbij maakt ze mee hoe vrede en humaniteit levend blijven te midden van onmenselijkheid en geweld.