Publicaties

Henk Moerman, lid van onze gemeente, schreef in 2013 een boekje over het ontstaan van de Oosterkerk: ‘De Oosterkerk 125 jaar, van scheiden naar helen en verder’

“Op 21 april 2013 was het 125 jaar geleden dat de eerste steen werd gelegd voor de Oosterkerk. Binnen een half jaar, op 23 september, vond de ingebruikname plaats door de Nederduitsche (= Nederlandse) Gereformeerde Kerk. (…). In dit boekje zal ik proberen de ontstaansgeschiedenis van deze kerk te beschrijven. Hoe was het mogelijk dat in zo korte tijd een nieuwe, goed georganiseerde kerkelijke gemeente met een eigen predikant en een nieuw kerkgebouw met pastorie verwezenlijkt kon worden? Om dit te begrijpen is een uitstapje naar de Nederlandse kerkgeschiedenis noodzakelijk. Wij zullen zien dat de Zwolse ontwikkelingen naadloos aansloten bij de landelijke ontwikkelingen.”

In 2015 verscheen van dezelfde schrijver: ‘Kerken onder druk, Het beleid van de Zwolse Hervormde en Gereformeerde kerk 1940-1945’.

“Zondag 10 mei 2015 is het 75 jaar geleden dat Duitsland Nederland binnenviel. Het was het begin van een bezettingstijd, die voor Zwolle tot 14 april 1945 zou duren. Ongetwijfeld zullen er weer tal van publicaties toegevoegd worden aan het reeds bestaande grote aantal over deze periode. Steeds meer wordt getracht de houding van de ‘gewone’ Nederlanders te beschrijven door het gebruik van dagboeken, brieven en herinneringen uit die periode. Ik wil proberen de houding van de hervormde gemeente en de gereformeerde kerk in Zwolle in deze tijd te beschrijven met behulp van de kerkenraadnotulen, aanwezig op het Historisch Centrum Overijssel. De kerkenraad was en is toch het hart van de plaatselijke gemeente. Daar worden de lijnen uitgestippeld, de richtlijnen van hogere instanties zoals de synode besproken, daar vindt de discussie plaats (of juist niet!). Uiteraard werd niet alles genotuleerd. Delicate kwesties, die gevaar konden betekenen, werden mondeling afgehandeld of ‘besmuikt’ genotuleerd. De goede verstaander had immers aan een half woord genoeg. Toch is er een duidelijk beeld uit de notulen te halen. Ik heb zowel de hervormde als de gereformeerde notulen gekozen, omdat in de huidige Oosterkerkgemeente beide groepen aanwezig zijn. Het is absoluut niet mijn bedoeling een vergelijking met waardeoordelen te maken. Ik probeer het denken en doen van onze geestelijke voorouders te verklaren en te begrijpen vanuit hun specifieke situatie. Het waren mensen die oprecht trachtten hun kerk door deze moeilijke periode heen te loodsen.”

Ds Wim Hortensius in gesprek met Henk Moerman

Reageren is niet mogelijk